Csigakaraván

Tihany tranquility

2017. augusztus 04. 13:01 - csigakaraván

Tihanyról legtöbbször az apátság hófehér falai vagy a végtelen levendulamezők jutnak eszünkbe, pedig a különleges természeti adottságaiért 2003-ban Európa-díjat kapott Tihanyi-félsziget számtalan egyéb látnivalót is tartogat a kirándulók számára. A tihanyi Ekhó háromszor is becsalogatott minket a félszigetre, de hangja azóta is hívogat minket, hiszen még mindig nem fedeztünk fel mindent. A következő utunk nem mostanában lesz, de addig is továbbadjuk a hívást az olvasóknak, és elmeséljük, mi mindent fedeztünk fel idén nyáron, egy verőfényes júniusi vasárnapon.

img_20170711_185628.jpg

a szállásunk teraszáról tökéletesen ráláttunk a félsziget "nyakára"; baloldalt fehér foltként az apátság

Tovább
Szólj hozzá!

"Istenem, az isztriai félsziget minden csücske ... a szívem csücske" (Tolnai Ottó)

2017. július 04. 12:30 - csigakaraván

A tengernek nincs gerendája, szokta mondani Mackó úr – de van neki kéksége, csillogása, sötétje és smaragdzöldje is. Sebők Zsigmond hősének talpanyomában járva idén húsvétkor az Isztriai-félszigetről csodáltuk a tengert és a környék további látványosságait. Szokásunktól eltérően most nem egy összefüggő elbeszélésben számolok be élményeinkről, hanem rövid hangulatjelentést írok mindegyik településről, ahol megfordultunk. Fedélzetre fel, irány az Isztria!

img_20170416_155344.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Beregi barangolások

2017. március 15. 19:26 - csigakaraván

Írásainknak nemcsak az a célja, hogy képek és szövegek segítségével ismertessünk meg egy-egy általunk bejárt települést vagy tájegységet, hanem az is, hogy a bemutatott helyek meglátogatására ösztökéljük az olvasókat. Utóbbi cél ezúttal is hangsúlyos, hiszen egyedülállóan izgalmas helyek felé kanyarodunk: meglátogatjuk a „mezítlábas Notre Dame”-ot; a mosolygó szentek templomát; egy másikat, amelynek a kulcsa kézről kézre jár; és megismerkedünk a tarpai ördögökkel, akik Dobby, a Harry Potter-könyvekből ismert házimanó előképei is lehetnének. Ilyen látványosságokért igazán érdemes a Tiszahát felé fordítanunk az iránytűnket!

img_20160716_133239.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Télborzolta Toszkána - második rész

2017. február 18. 09:29 - csigakaraván

A harmadik napot Pisa alaposabb feltérképezésére és a közeli kisváros, Lucca bejárására szántuk. A januári nap nem volt ezúttal annyira derűs, mint előzőleg, de azért így is viszonylag kellemes sétáló időnk lett. Úgy terveztük, hogy nem a főpályaudvaron, hanem a kisebb San Rossore állomáson szállunk föl a luccai vonatra, így nappal is föl tudtuk fedezni a belvárost, mint például a péntek este éjjeli fényben már körbejárt főteret, a Piazza de Cavalierit (Lovagok tere) az egyetem sgrafittós főépületével, előtte Cosimo de' Medici szobrával.

pisa2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Télborzolta Toszkána - első rész

2017. február 03. 21:36 - csigakaraván

A Csigakaraván történetének első rendhagyó beszámolója következik! Legutóbbi kirándulásunkról két részben tudósítunk, s ez alkalommal az országhatárt is messze magunk mögött hagyjuk. Bár külföldi helyszínekről nem szoktunk írni, most mégis megtesszük, mert szeretnénk minden olvasónkat arra buzdítani, hogy ha tehetik, bátran vágjanak bele egy rövidebb toszkán kalandba: sokkal egyszerűbben kivitelezhető, mint gondolnánk.

Egy esős októberi napon, hirtelen felindulásból foglaltuk le a repülőjegyeket Pisába, január végére, így az utazást viszonylag kedvező áron meg tudtuk oldani. Az Airbnb meghívásos rendszerének köszönhetően (ha meghívsz valakit az alkalmazásba, a meghívott először kedvezményesen foglalhat szállást) a választott apartman sem került sokba. Miután mindent lefoglaltunk és kifizettünk, csak a csöndes várakozás maradt hátra. Azonban hamar elérkezett az a bizonyos péntek, amikor Budapesten felszálltunk a Ryanair pisai járatára, elemelkedtünk a földtől, megcsodáltuk a befagyott Balatont és kávét kortyolgatva másfél óráig küzdöttünk a tériszonnyal (én legalábbis). A földet érés katartikus pillanata után beleszippantottunk a kb. 10 fokos levegőbe, és azonnal tudtuk: az otthoni mínuszok után remek napoknak nézünk elébe!

20170120_153339_n.jpg

 narancsfák és levendulabokrok - tökéletes kombináció

Tovább
Szólj hozzá!

Felvidéki bor- és templomtúra

2016. augusztus 08. 14:27 - csigakaraván

Szeretem a nyári biciklitúrákat. Az ember tüdeje megtelik friss levegővel, füle madárhangokkal és az útmenti zöldek zizegésével, bőre aranyszínűre barnul. S ha sikerül megtenni a tervezett utat, legyen az bármilyen nehéz vagy hosszú, valamiféle diadalt is érez. Én is így érzem magam most Nagygéresen, ahogy a vasútállomáson körmölöm a szavakat jegyzetfüzetembe: örülök, hogy eredményesen túlvagyok egy régóta várt és tervezett kiránduláson. 

Tovább
Szólj hozzá!

Vörösföld és fehérbor

2016. július 30. 16:57 - corneliiestii

Ha Balatonfüred, akkor bicikli, rizling és Árpád-kori templomok. A tihanyi túra és a dörgicsei kerekezés után harmadszor választottuk kiindulópontnak a reformkori hangulatú kisvárost egy gyorsan illanó hétvégére, s már hetekkel korábban vártuk a pillanatot, amikor majd megpillantjuk Akarattya után a világosan kéklő vízfelületet. Az északi part akkor is fel tudja frissíteni a testet és a lelket, ha ahhoz át kell utazni a fél (inkább kétharmad) országot a MÁV erősen változó komfortot biztosító szerelvényein.

blogfoto1.jpg

Tovább
4 komment

Egy rejtőzködő Árpád-kori templom nyomában

2016. július 02. 12:27 - csigakaraván

Lassan tíz éve, hogy Debrecenben élek, de olyan bensőséges viszony, mint ami a Zemplénhez fűz, még nem tudott kialakulni az Alfölddel kapcsolatban. Valószínűnek tartom, hogy nem is fog, és ez így is van jól – de ahogy járjuk a vidéket, azért egyre gyakrabban elfog valamilyen, egyelőre ellentmondásos otthonosságérzés. Egyre inkább elkezdett érdekelni, mit tartogat ez a környék a nyilvánvalókon (Nagytemplom, Nagyerdő, az egyetem főépülete, Vekeri-tó, Hortobágy stb.) túl: ezért látogattunk el például a nagyhegyesi Kráter-tóhoz, vagy Berettyóújfaluba, ahol a csonkatoronyként emlegetett templomromot néztük meg. (Herpálynak hívták azt a települést, ahol egy apátság állt, ma már Újfalu része.)

20160610_125104.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Hercegkút, ahol jó „csak úgy” lenni

2016. május 04. 21:55 - csigakaraván

Az idei március 15-ei hosszú hétvége sem kényeztetett el minket verőfényes napsütéssel, de ahhoz már éppen jó volt az idő, hogy egy rövid gyalogtúrát tegyünk a Sárospataktól kb. 4 km-re lévő Hercegkútra. Különösen izgatottan indultam útnak, hiszen környékbeli létemre még sosem jártam ebben a tündéri faluban – eljött az ideje, hogy végre megismerjem.

Tovább
Szólj hozzá!

Tátraalján, falu szélén

2016. január 17. 21:04 - csigakaraván

Mit tegyen az ember, ha az Alföldön él, de hegyek között nőtt fel, és télidőben a számára még mindig szokatlan, lehangoló síkságot már nézni is alig bírja? Keressen valami barátságos hegyvidéki úticélt, foglaljon szállást, vegyen előre vonatjegyeket és ruccanjon ki, ha teheti! Ha nem teheti, akkor kuckózzon be, igyon forralt bort és süssön fahéjas süteményeket – engem a hegycsúcsok szemlélése (vagy meghódítása) mellett ez szokott kimenteni a kezdődő borúból. Ám 2016 telén Szepesszombat volt a biztos receptünk: a tüneményes szepességi szász kisváros (ma már csak városrész), a Tátra fenséges panorámája és a lenyűgöző vonatút elegendő muníciót biztosítottak a tél hátralévő részének eltöltéséhez. Jobb kedvre hangolva azokat, akik nehezen viselik az ónos esőtől áztatott aszfalt látványát, megosztjuk most ezt az élményt.

Tovább
Szólj hozzá!